21 Nisan 2011 Perşembe

True Grit/İz Peşinde [2010]

Coen Biraderlerin yönetmenliğini yaptığı film, Oscar ödüllerinde en iyi film, en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu dahil (sanırım) 6 dalda aday gösterildi ama heykelciklerden hiç birini kapamadı. 1969 yapımı John Wayne'li True Grit'in uyarlaması. Esasında Charles Portis' in aynı adlı romanından uyarlama her iki film de. Big Lebowski ve Ironman'den hatırlayabileceğimiz Jeff Bridges, etkileyici ses tonuyla filmde bir U.S Marshal'ı [Rooster Cogburn] canladırıyor.

14 yaşında bir kız olan Mattie Ross [Hailee Steinfeld], babasının intikamını alması için Cogburn ile anlaşır. Katil Tom Chaney'i [Josh Brolin] arayan bir tek yaşlı Us Marshal Cogburn değildir. Bu takipte bir Texas Ranger olan LaBoeuf [Matt Damon] de onlara eşik eder. Mattie Ross'un inatçı karakteri, zaman zaman karşı karşıya gelen bu iki karakteri birleştirmeye de yarar. LaBoeuf'un katil Chaney'i yakalayıp Teksas'a götürmek istemesi ile küçük Ross'un Arkansas'ta asılmasını görmek istemesi (veya kendi intikamını almak istemesi diyelim) sebebiyle oluşan gerginlik ve yaşlı Marshal Cogburn'un mesleğinin inceliklerini sergilediği sahneler izlemeye değer olsa da şahsen benim puanım IMDB'nin 8,0'lık ortalamasıyla eşdeğer değil. [O yüzden buanım 7:]

Bu arada bildiğim kadarıyla Coen Biraderlerin iyi bir hayran kitlesi ve piyasası var hem ülkemizde hem de Hollywood'un girdiği tüm pazarlarda.

İyi seyirler...
 

16 Nisan 2011 Cumartesi

ÖSYM'ye Cevap [Açık Mektup]


ÖSYM tarafından LYS adaylarına birer mektup gönderildi bilindiği üzre. (bkz: ösym internet sitesi) Hem uzun süredir mektup yazmadığımdan, hem de bir LYS Adayı olarak mektuba cevap verme nezaketi içinde olmak istediğimden şu satırları kaleme alıyorum izninizle. Sayın Başkana ulaşır ulaşmaz bilemem...

Değerli Hocam,

Mektubunuz elime geçmedi henüz. Lakin internet sitelerinde okuduğumdan almış kabul ediyor, teşekkür ediyorum. Keşke elektronik posta yerine ecnebinin snail mail dediği, kağıda yazılan ve zarfa konup postaya verilen tarzda bir mektup göndermiş olsaydınız. Hem giderek hayatımızdan çıkan mektuplaşma alışkanlığını özendirmek adına bir adım atmış olurdunuz, hem de yalnızca hesap ekstreleri ve sınav evrakları için evimize gelen postacıyı bir kez mektup getiriken görmüş olurduk.

Ben ununu elemiş, eleğini asmış bir adayım. Sınav endişesi taşımıyorum. Yoğun ders çalışma temposu içine bir de kişisel gelişim kitapları okuma, yoga yapma gibi uğraşlar eklemiyorum. Bazen hanıma "sınav öncesi psikolojimi bozuyorsun, alışveriş de nereden çıktı diyorum", o da zaten aldırış etmiyor..  1,700,000 (Bir milyon yediyüz bin) kişi içinde sınavla ilgili gelişmeleri en az takip edenlerden biriyim. Amacım -eğer olursa- yeni bir bölüm daha okumak, olmazsa da canım sağolsun deyip öğrencilerim için hayırlısını dilemek. Yine de olan bitenden endişe duydum ve binlerce kişi adına üzüldüm.

KPSS skandalının ardından alınan güvenlik tedbirleri gereği her adaya özel kitapçık oluşturdunuz, eksik olmayınız. Fakat hepimiz biliyoruz ki, sınav güvenliği için veya adayların endişe duymaması için anahtar kelime güvenlik tedbirleri değil, kurum güvenirliliğidir. Zira her adaya ayrı kitapçık hazırlayarak güven tazelemek isteyen bir kurum, eğer isterse istediği kişilere ve kurumlara zaten soruların cevaplarını ulaştırabilir ve adaylar arasında eşitsizlik oluşturabilir. Matematiği iyi olmayan mühendisler, doktorlar, edebiyatı iyi olmayan Edebiyatçılar, Sosyal Bilimciler yetiştirilmesi kapısı aralanabilir. Eğer kuruma güven duyulursa tek bir kitapçık da olsa, adaylar mutlu mesut sınava girebilir, hakkıyla bir yerlere gelebilme telaşı içinde olabilir.

Hal böyleyken, sınava dayalı eğitim sisteminin mevcut çarklarından geçerken çeşitli sınavlara tabi tutulan bizlerin, her yaş ve her kesimden vatandaşların, daha düne kadar en çok güvendiği kurumlardan biri olan ÖSYM'den ilk beklentisi ÖSYM'nin ip gibi doğru, kaya gibi sağlam bir kurum olmasıdır. Bunun için de ne algoritmaya, ne şifrelemeye, ne 1,700,000 farklı kitapçığa ne de adayların sınava dımdızlak gelmesine gerek vardır. Siz ki kurumun en yetkilisi olarak mevcut durum hakkında bir kaç kez söylem değiştirdiniz, bizler aday olarak kitapçık sayısı kadar soru işaretine sahip olmayalım da ne yapalım.

Şahsen kopya çekildiği iddiası taşımıyorum. Tıpkı her aday için farklı kitapçık hazırlanmasının bir kaç farklı kitapçık hazırlandığı eski dönemlerden daha güvenililir olduğuna inanmadığım gibi. Gelin şu işin ortasını bulalım. Biz mevcut durumun kopya çekmek anlamına geldiği iddiamızdan vazgeçelim, siz de güvenlik önlemleri adı altında yapılanların çok matah şeyler olduğu iddiasından. Kopya çekilmemiş olsa bile, a-1, b-2, c-3... gibi sıralamalara alışmış adayların a-3, b-5, c-4... gibi saçma bir şık sıralamasına alışmasının hiç kolay olmadığını, kimi adayın kolaydan zora, kimi adayın zordan kolaya doğru sıralanan soruları çözmek zorunda kaldığından bahsedelim hep birlikte...

Ve en önemlisi, artık 3 saatlik kader testleri olan bu sınavlardan değil, daha bilimsel ve çağdaş değerlendirme sistemlerinden, yönlendirmeden, ilgi ve yeteneklere göre meslek seçimi yapmaktan bahsedelim.. Şimdi mümkün değilse bile zemin hazırlayalım, 10 yıl sonrasını kurtaralım. Biz de biliyoruz, siz de biliyorsunuz ki, matematiği ve fen bilimleri iyi bir lise öğrencisi ileride iyi bir doktor olamayabilir. Motor becerileri gelişmemiş veya hızlı karar alamayan birisi matematiğini kullanarak acil hastaları hayata döndüremeyebilir. Bu sınav kimin iyi bir öğretmen olacağına karar veremeyebilir..

Sözlerimi bitirirken selam eder, ÖSYM Personeline hayırlı işler dilerim. Fil ve aspirin içerikli soruyu hazırlayan hocalarım için hiç bir şey demiyorum. Onlar, değeri hayata veda ettikten sonra anlaşılan birer Picasso benim nezdimde. Felsefe'den soğudum, uzanmışım kumsala, denize Harry Potter ve Felsefe taşı atıyorum...

Tarihten bilgi sorusunu fazla kaçırmış değerli hocalarım. Öyle tahmin ediyorum ki yengeyle kavga etmiş işe gitmeden önce. Türkçe metinlerini beğendim. Sınavda değil, denize nazır bir çay bahçesinde kitap okuyormuşum gibi hissettim kendimi. Coğrafya kolaydı, teşekkür ederim... Matematiğim iyi değildi zaten ama yine bir 10 tane kadar yapardım diyordum, yapamadım.. Bu işten anlayanlar zordu diyorlar, bilemiyorum. Resmine aldanıp "şişeli soru"nun bir kaç bilinmeyenli denklem olabileceğini düşündüğümden yapmadım. IQ problemim yok, sadece işgüzarlık ettim. Kitapçıkları taratıp halka arz ederseniz diye çok korkuyorum. bir kaç matematik sorusunu şıklardan giderek çözmeye çalışırken yaptığım abuk subuk işlemlerin herkes tarafından görülmesini istemem. Özel hayata müdahele diye algılar, ilişkimizi gözden geçiririm. Bazılarının intihara teşebbüs edeceğinden bile endişe duyuyorum. Evet, sınav kaygım yok, ama böyle kaygılarım var...

2011 YGS'nin yapımında ve yayınında emeği geçen ekip arkadaşlarınıza teşekkür ederim. Üstümü arayan polis memurundan, sınavda herkesten daha çok heyecanlı ve panik olan salon gözetmenlerine kadar her şey mük-kemmeldi. Sağolsunlar korkudan başlama anı gelene kadar kırtasiye paketini açtırtmadılar. Çok acıdım..

O değil de, şimdi çalışmaya başlasam LYS'den iyi puan alır mıyım?

Özgür Öğretmen [32]

Ayna Ayna [Karmate]

Karmate dinlemediyseniz henüz, müzik çalarınızda yer açın.. Şimdilerde daha çok iştah kabartan Doğu Karadeniz size kucağını açtıysa, serde bir bölge turu yapmak varsa kısacası, albümün yanınızda olmasında fayda var...

'ayna ayna ellere
ayna düştü yerlere ayna düştü
ayna ayna ellere da
ayna düştü yerlere
ayna düştü
ayna kurban olayım
seni tutan ellere
ayna kurban olayım
seni tutan ellere
seni tutan ellere
limanın gerisinde görünüyor araklı
ben senlen konuşmaya meraklıyım meraklı
meraklıyım meraklı
vakfıkebir yukarı tonya deyiler tonya
tonya deyiler
sevdim da alamadım oy
hey gidi yalan dünya
hey gidi yalan
ayna ayna ellere
ayna düştü göllere
ayna düştü göllere
ayna kurban olayım
seni tutan ellere
seni tutan ellere'

[şurdan Araklı'dım:]

The King's Speech [2010]

2011 Oscar Ödüllerinde 12 dalda aday gösterilerek ses getiren, en iyi film dalı başta olmak üzere 4 oscar heykelciğini kaparak ününü pekiştiren The King's Speech [Zoraki Kral], Kraliçe Elizabeth' in babası, Kral 6. George' un kekemelikle olan mücadelesindeki azmini ve iyi bir hatip olması yolunda ona hem trepistlik hem de arkadaşlık yapan Lionel Logue ile aralarında geçen süreci anlatıyor.

2. Dünya Savaşı kapıdadır ve Kral 8. Edward gönül işleriyle krallığı aynı anda yürütemez ve baskılar sonucu krallıktan feragat eder. Kekemeliğinin iç dünyasında açtığı derin yaraların ve kekeme bir soylu olarak halkının karşısına çıkma cesareti gösterememesinin etkisiyle ilk başlarda pek krallığa yanaşmayan York Dükü olan George [Berthie] sonunda İngiltere Kralı olur. Karşısına çıkan konuşma terapisti Lionel Logue terapi sürecinde aralarındaki tüm sınırları, resmiyeti kaldırır ve kralın bilinçaltına yerleşmiş ve onu kekeme yapmış tüm korkulardan ve baskılardan onu arındırmaya çalışır.

Filmdeki performansıyla en iyi erkek oyuncu Oscar'ını evine götüren Colin Firth'e Oscar Heykelciği anasının ak sütü gibi helal olsun. Memento (Akıl Defteri) filmindeki performansıyla gönülleri fetheden Guy Pearce, Kral Edward'ı canladırıyor bu filmde. Eski günlerin hatrına ona da bir selam çakalım... En iyi erkek oyuncu Oscar'ını alamasa da performansı Colin Firth'den çok da aşağı kalmayan ve filmde terapisti canladıran Geoffrey Rush'ı es geçmemeli... Henüz York Dükü iken tanıştıkları kralla ilk seasnta aralarında geçen sohbette, kralın yaptığı şakalara karşı tepkisindeki yüz ifadesi ve Şekspirden bir kesit sunduğu tiyatro sahnelerinde oldukça etkileyiciydi jest ve mimikleri... Ve tabi bu ayrıntıların dışında kalan tüm sahnelerde başarılıydı kanımca...

Kralın eşi Elizabeth rolündeki ablayı bir yerden gözüm ısırıyor diyorsanız söyleyeyim: Fight Club' ın meşhur Marla Singer'ını canlandıran Helena Bonham Carter'dan başkası değil... ;)

IMDB sayfasına ulaşmak için bu yandan, Sinemalar.Com sayfasına ulaşmak için bu yandan gidiniz. Sonra tekrar geliniz..

Künye: The King's Speech [Zoraki Kral]
Yönetmen: Tom Hooper
Sen.: David Seidler
Oyuncular: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce
Yapım: Hindistan, 2010

7 Nisan 2011 Perşembe

Up [2009]


Up, Türkçe gösterime sunulan adıyla "Yukarı Bak" , Pixar eli değmiş güzel bir animasyon film. İlk 10 dakika insanın boğazı düğümleniyor, sonra gelişen olayların da akıcılığı ile hem gülümseten hem heyecan veren bir filme dönüşüyor. hikayesi kısaca şöyle:

Fredricksen, içinde kalan ukteyi doldurmak ve hayatının son demlerini bu eksikliği gidermek için harcamaya karar verir ve evine bağladığı onlarca uçan balonla bir maceraya koyulur. Bu maceranın peşine düşmesine sebep olan şey de, evinin etrafına gökdelenler inşa etmeye çalışan inşaat şirketinin, Fredricksen'in de evine göz koyması ve ihtiyarı psikolojik baskı latına alması. Bir de sinirlerine hakim olamayarak işçilerden birinin kafasına bastonla vurmasının ardından mahkemece huzurevine götürülmesine karar verilmesi.. Alın size arsa, lanet olsun size de sizteminize de, kazanacağınız paralara da dercesine eviyle birlikte uçar gider.. Fakat ihtiyara sürpriz bir misafir de eşlik eder. İhtiyarlara yardım rozetini alma peşinde olan doğa kaşifi küçük Russel..

Filmden bahsederken es geçilmemesi gereken şeylerden biri de Türkçe seslendirmeleri şüphesiz ki. İhtiyar Fredricksen'e sesiyle hayat veren kişi usta oyuncu Erol Günaydın. Ben filmi izlerken Erol Günaydın'ın doğaçlama bir iş çıkardığını, kendinden çok şey kattığını hissettim. Bir çok duyguyu haddinden fazla gerçekçi vermiş sesiyle. Seslendirme çok başarılı kanımca...

İyi seyirler...

6 Nisan 2011 Çarşamba

Chicken Translate

Chicken translate Türkçe'den İngilizce'ye çeviri yaparken çevrilecek sözcüklerin ilk karşılıklarıyla birebir yapılan ama İngilizce'de aynı anlamı vermeyen çeviri örneklerine deniyor. Neden böyle denildiğinin hikayesini bilmeyen kalmamıştır. İlk örneğine Sultanahmette Piliç Çevirme satan bir dükkanın astığı bir afişte rastlandığı rivayet edilir. Piliç Çevirme = Chicken Translate. 10 sene kadar önce oldukça popülerdi bunun örnekleri. aşağıdaki metni okuduğunuzda ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.

Arşivden bir chicken translate örneği:

[resme tıklayınca büyür:]

5 Nisan 2011 Salı

The Karate Kid 2 [2010]

The Karate Kid 2, 80'li yıllarda 3 filmlik seri halinde çekilen  filmin 2010 versiyonu. 80'li yıllardaki Bay Miyagi'li ve Daniel San'lı filmler TV gösterimlerinden sonra bizim nesli sokağa döküp hafızada kalan karate hareketlerini uygulamaya vesile olmuştu. "Cilala Parlat" tekniği yıllarca ağızlardan düşmedi, geyik muhabbetlerine meze oldu.

Yeni filmde ise Bay Miyaginin yerini Bay Han (Jackie Chan), Daniel San'ın yerini ise  Dre (Jaden Smith) adında küçük bir çocuk alıyor ve olaylar Amerika' dan Çin'e taşınan Dre'nin Çinli kung-fucu bir kaç velet tarafından dövülmesinin ardından gelişiyor. İlk seriden hafızalarda kalan final sahnesindeki vuruş tekniğinin (Kartal Vuruşu muydu ne?) değişik versiyonu bu filmde de var. Daha dudak uçurtan cinsten. Bu filmdeki çocukta Daniel San sempatisi olsa da  "Şu eski halimden eser yok şimdi"yi söyleyen Jackie Chan Bay Miyagi'yi bir hayli aratıyor.

Kısaca film, Bay Miyagi' yi ve Daniel San' ı özlemle hatırlamak ve 80'li yıllarla hasret gidermek adına tembellik yapılan bir Pazar günü izlenecek bir aile filmi.

2 Nisan 2011 Cumartesi

Eş Anlamlı Sözcük Bulucu

Metin yazarken hep aynı sözcükleri kullanmaktan kaçınmak isteyip de başaramadığınızda bu siteden faydalanabilirsiniz. Adı üzerinde eş anlamlı sözcük bulucu.

http://www.synonym-finder.com/

Denemek amacıyla "terrible" sözcüğünü seçtim ve çıkan sonucun ilk kısmını ekliyorum:

Synonyms for (adjective) terrible

Synonyms: horrendous, horrific, awful, dire, direful, dread, dreaded, dreadful, frightening, fearful, fearsome, terrible Definition: causing fear or dread or terror Usage: the awful war; an awful risk; dire news; a career or vengeance so direful that London was shocked; the dread presence of the headmaster; polio is no longer the dreaded disease it once was; a dreadful storm; a fearful howling; horrendous explosions shook the city; a terrible curse