- Alan Bilgisi: Bilmediğini öğretemezsin düsturundan yola çıkarak ilkmaddeye bu niteliği koymak gayet normal. İyi öğretmenler alanına hakimdir ama her alanına hakim iyi öğretmen olmayabilir, bunu da not düşmekte yarar var.
- Sabır: Ders içinde bazen işler iyi gitmez, öğrenci beklenen sürede verileni alamaz veya sabrı zorlayan davranışlar sınıf yönetimi konusunda size zor anlar yaşatır. Sabır böyle durumlarda en çok aranılan kişisel özelliktir.
- Entellektüel merak: Öğretmenin en iyi yanı öğrenmeye devam ediyor olmaktır kanaatindeyim. Birinci maddeyle de yakından ilgili bir nitelikten bahsediyoruz. Olmazsa olmaz..
- Kendine güven: Kendini tanımakla ilgili, öğrenciyi tanımakla ilgili bir nitelik ama en önemlisi yeteneklerinin, yapabileceklerinin sınırlarını bilmek ve ona göre davranmakla ilgili bir nitelik.
- Şefkat: Makale bizöğretmenlerin her sene kendisiyle öğrencileri arasındaki yaş farkının giderek açıldığından dem vuruyur. Bununla baş etmek için gerekli niteliklerden biri de şefkat olacaktır şüphesiz ki.
- Başarı: Malumunuz, işlerimizi bize verilen program çerçevesinde yürütüyoruz ve bu çerçevedeki en somut hedef ise "kazanımlar" oluyor. Sene sonunda "neyi başardık" muhasebesini yapmakta yarar var.
- Planlama: Her ne kadar planlama, bizde bazen bir işkence, bazense bir formaliteye dönüştürülse de öğretmenlik yolculuğunun yolculuk bileti gibi. Nereye, nasıl, ne zaman gideceğimizi plan üzerinde görebiliyoruz.
- Farkında Olma: Sınıfta ve yakınlarında neler olup bittiğini görebilmek için bazen iki gözden fazlasına ihtiyaç duyuyoruz. Öğretmenlik hisleri ve algısı burada devreye girmelidir.
- Akıl Hocalığı: Hocalarımızdan aldığımız dersler, dersin içeriğiyle sınırlı değil. Hepimize ilham veren bir hoca olmuştur mutlaka.
- Olgunluk: Çocuklukla yetişkinlik arasında gidip gelen bir kitleyle uğraşıyorsanız, elden olgunluğu bırakmamakta fayda var. Çocukla çocuk olmak keyifli ama büyüklüğün öğretmende kaldığı zamanlar daha çok değerli.
- Toplumla İlişkiler: Ebeveynlerle, idareyle ve çevreyle iyi ilişkiler, sınıfta elimizi güçlü kılar.
- Organizasyon: Sınıftaki öğrencilerin tamamını sınıf ortamına dahil edecek örgütlemeyi sağlamak in, bire bir iletişim kurmak out.
- Vizyon: Diyor ki, dersi anlat çık nereye kadar? Onların yolunu aydınlatacak bir fener ol.
- Bağlam: Öğrenilen konun bağlamı, nasıl onların gelişimine katkı sunacağını öğretmek de gerek. günlük hayatta bu ne işimize yarayacak sorularına karşı "guardımızı" almalıyız.
- Vazife: Öğretmenlik çoğu zaman hayatını idame ettirmek için yapılan bir mesleğin ötesine geçiyor bizler için. Bu durum idealizm diye de tanımlanabilir.
- Coşku, istek: Bu duygu, en az bilgi kadar öğrenciye ulaştırılması gereken kavramlardan. Etkili bir öğrenme atmosferinin olmazsa olmazlarından.
30 Haziran 2013 Pazar
İyi Bir Öğretmenin Nitelikleri
Her ne kadar "iyilik" göreceli bir kavram olsa da, belirli bir alanda iyi olmanın nitelikleri uzun süren tecrübelerle sabit olduğundan, meslek erbaplarının iyiliği, kötülüğü konusunda pek çok kişi hemfikir olabilir. Şuradaki makalede İyi Bir Öğretmenin 16 Niteliği başlığıyla bu nitelikler sıralanmış. Bakalım, neymiş o nitelikler:
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder